ENERGIELABEL

Energielabel woningen

Het energielabel van je woning laat onder meer zien hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Alles over dit energielabel bij kopen, verkopen en huren van je woning. 

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar. Het doel ervan is dat je gaat nadenken over manieren om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online en kost een paar euro's tot een paar tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van 170 euro voor natuurlijke personen en 340 euro voor rechtspersonen.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen (170 euro voor natuurlijke personen en 340 euro voor rechtspersonen). Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro's tot enkele tientjes. Je kan een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Lees meer op Verkopers en energielabel.

Huis kopen: groen energielabel loont

Ga je een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt je ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag er de verkoper of de verkoopmakelaar om. Als koper heb je recht op een energielabel.

Lees meer op Kopers en energielabel.

Gratis advies over hoe je je huis energiezuiniger kan maken

Wil je weten wat het energielabel van je woning is? En wat je kunt doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeterjehuis.nl.

Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar nog lang niet op alle daken aanwezig.

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Behagelijker en comfortabeler wonen
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

Voorbeeld: Van label G naar A voor een hoekwoning uit 1955


Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index

Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is.

Lees meer op Huurders en energielabel en op Verhuurders en energielabel.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.